POČIATEK: Po súťaži sa môže rozhodnúť, že obchvat nepôjde cez PPP

03.02.2015 Bratislava

Bratislava 3. februára (TASR) - Definitívny súhlas výstavbe obchvatu Bratislavy cez PPP projekt padne až po ukončení súťaže naň. Až tender totiž podľa ministra dopravy Jána Počiatka (Smer-SD) ukáže cenu a parametre celého projektu.

Vtedy sa opäť zaktualizuje štúdia realizovateľnosti a celý projekt sa znovu posúdi v porovnaní s klasickou výstavbou. Konečný súhlas bude musieť udeliť vláda. "Ak nevyjde štúdia, tak je po projekte, je po PPP," skonštatoval Počiatek po dnešnom rokovaní hospodárskeho výboru.

Na výbore Počiatek predstavil stanovisko k financovaniu výstavby obchvatu hlavného mesta, ktorý má tvoriť časť diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7. Poslanci výboru ho vzali na vedomie.

Podľa ministra štát momentálne nemá peniaze zo štátneho rozpočtu na to, aby mohol výstavbu obchvatu zafinancovať. Už na všetky projekty, ktoré sa dnes stavajú alebo sa na ne začnú súťaže v najbližšom čase či v roku 2016, chýba aj s majetkoprávnym vyrovnaním zhruba 4,5 miliardy eur. "Nehovoriac ešte o ďalších potrebách, ktoré tu na najbližšie roky sú," zdôraznil Počiatek.

Nesúhlasí tak s názorom opozície, že by sa na obchvat dali nájsť peniaze v rozpočte. "Keď niekto tvrdí, že teraz len tak vytiahne z vrecka 200 - 300 miliónov eur ročne, tak je to absolútny alibizmus," opísal šéf rezortu dopravy.

Výstavbu obchvatu cez PPP projekt kritizoval na výbore najmä opozičný poslanec Pavol Zajac (KDH). Vláda dnes podľa neho hovorí, že nevie nájsť päť rokov po sebe približne 200 miliónov eur, aby projekt postavila. "Ale kde nájde 30 rokov po sebe 150 miliónov eur na jeho splácanie?" pýtal sa Zajac.

Peniaze na výstavbu sa podľa neho dajú nájsť v štátnom rozpočte alebo v Junckerovom fonde či v Slovenskom investičnom holdingu. V štúdii realizovateľnosti k projektu mu tak chýba rozpracovanie tej možnosti, že by si na obchvat požičal peniaze štát.

Obchvat sa dá podľa neho postaviť lacnejšie, ako je uvedené v štúdii uskutočniteľnosti. S PPP projektom by súhlasil, ak by boli ročné splátky na úrovni 70 až 100 miliónov eur. Štúdia počíta so splátkami v rozmedzí od 135 až po 150 miliónov eur.
 

Vyberte región